Strona główna » Eeeee tam kanapki!

Eeeee tam kanapki!

Osobiście nic do kanapek nie mam. Kanapki zasadniczo akceptuję, szanuję i pochłaniam regularnie. Niemniej jednak jest tyle innych fajnych pomysłów na śniadania i kolacje, że szkoda by było się ograniczać! Zwłaszcza w sezonie letnio – jesiennym, gdy dysponujemy świeżymi pomidorami, bez których nie wyobrażam sobie dnia. I zieleniną, dodatkami.. noo dosłownie wszystkim, co pozwoli nam skomponować pyszny i piękny posiłek. Zapraszam do obejrzenia naszych inspiracji śniadaniowo – kolacjowych.

1. Sałatka Caprese, czyli włoska klasyka. Pomidory, mozarella, listki bazylii, tutaj akurat sfotografowano wersję nieortodoksyjną – z oliwkami. Do tego świeżo zmielone pieprz i sól, oliwa, ocet balsamiczny i trochę soku z cytryny. I kromka chleba z masłem.

IMGP5172 IMGP5178

2. Rukolo- kurczako-awokado. Zgrillowany kurczak został z dnia poprzedniego, więc podsmażyłam go na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem jasnego sosu sojowego. A potem zmieszałam z pokrojoną rukolą, pestkami słonecznika (może być też dynia lub orzechy, można je również uprażyć na patelni), plastrami awokado oraz posiekaną cebulką. Dressing z oliwy, cytryny i oleju sezamowego fajnie skomponował się z całością.

IMGP6907 IMGP6909

3. Truskawkowe Love. To danie mogłoby się w tym momencie nazywać “Po Ptokach”, z racji że sezon na truskawki dawno za nami:). Sałatka z pomidorków – sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w dużą kostkę, oraz świeżych truskawek. Do tego omlet z orzechami i serem pleśniowym.. Mniam :).

IMGP7514 IMGP7516

4. Łosoś z awokado. Wędzony łosoś wspaniale komponuje się z lekko orzechową nutką awokado. Rozkładamy składniki na talerzu, doprawiamy świeżo zmieloną solą morską i pieprzem, skrapiamy oliwą, lub olejem sezamowym (lub arachidowym, lub pistacjowym – pojawiają się czasem w Lidlu – polecam). Na to wszystko dajemy trochę zieleniny – np. pietruszki, zielonej cebulki oraz plasterki cytryny do pokropienia rybki.

IMGP7619 IMGP7621

5. Caprese z awokado. Sałatka (patrz punkt 1) skomponowana przez męża z plastrami awokado. Artyzm 10/10 :).

IMGP7739 IMGP7744

6. Wariacje figowe. Sałata, szynka, małe kulki mozarelli, bazylia, figi i dressing..

IMGP8082 IMGP8085

7. Go East, czyli inspiracje blisko-wschodnie. Niestety kupienie w naszym kraju hummusu graniczy z niemożliwością, przynajmniej w moim regionie. Na szczęście w szybki i prosty sposób możemy zrobić jego namiastkę. Możemy też oczywiście zrobić prawdziwy hummus (przepis tutaj). Prawda jest jednak taka, że nie zawsze mamy w domu ciecierzycę, pastę tahini i nie zawsze chce się prażyć i miksować sezam. Zachęcam jednak, by w spiżarce zawsze mieć jedną – dwie puszki ciecierzycy, białej (dużej) fasoli oraz soczewicy. Przydają się do szybkich sałatek, gdy lodówka świeci pustkami.

IMGP8992 IMGP8999

Namiastka hummusu to pasta ze zmiksowanej ciecierzycy z puszki, opcjonalnie białej fasoli, do tego sporo oleju sezamowego (ma nam zastąpić sezamowy posmak tahini), zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny, pieprz, sól, mielony kumin i kolendra – nie potrafię podać proporcji, po prostu trzeba sobie doprawić wedle uznania. W takim dipie możemy maczać marchew pokrojoną w słupki, paprykę (zwłaszcza czerwoną, podłużną, słodką) żółty ser i wszelkie rodzaje żywności, które w słupki da się pokroić. Mniam!

8. Pieczone pomidory. Jesienią.. uwielbiamy. Przepis tutaj.

IMGP1244 IMGP0601 IMGP0603

9. Letnia sałatka miłości z figami.  Przepis tutaj – hit nad hity, już od trzech figowych sezonów.

IMGP0624 IMGP0622 IMGP0620 IMGP0619

10. Wszystkie inne sałatki, komponowane na szybko, z tego co jest. W dużej misce, na bazie pomidorów – możemy zastosować podłużne albo malinowe, żółte, prążkowane, cherry i tak dalej. Możemy też zrobić sałatkę z kilku odmian pomidorów, wygląda super. Do tego pasują rozmaite rodzaje zieleniny (zielona cebulka, szczypiorek, natka pietruszki, świeża bazylia, oregano, mięta, tymianek..) i sera (żółty w kostkę, feta, pleśniowy, bryndza..), czasem kukurydzy, prażonych orzechów, dyni, słonecznika. Ostatnio często wrzucamy też owoce – pestki granatu, plasterki papai oraz oczywiście ukochane świeże figi. Inne świetne połączenie, gdy akurat nie mamy w domu świeżych warzyw to sałatka z suszonych pomidorów, tuńczyka z puszki, do tego czerwona cebula pokrojona w piórka, soczewica z puszki i dressing z dużą ilością cytryny. Możliwości tyle, ile składników w Waszej kuchni.

11. Ale bywa i tak, że w lodówce pustki, a do sklepu – z racji naszej lokalizacji – dość daleko. Jakiś przyschnięty ser majaczy na pustej lodówkowej półce, jakaś nieapetyczna szynka.. wtedy jemy “Homery” i Młody jest również bardzo szczęśliwy :)

IMGP3680 a IMGP3681

Zapraszam do przeczytania innych tekstów z etykietką Kulinaria.

 
 
 

16 comments

  1. O Matuleńko, co za przysmaki, takie nietypowe połączenia smaku, takie apetyczne zdjęcia i dziecko jedzące to samo, co dorośli i nie zachowawczo, ale idąc na całość, ucząc kulinarnej otwartości. Super. Na pewno kilka cudeniek wypróbuję. Homery extra :)

    • Ruby Soho says:

      Wiesz.. z dzieckiem różnie bywa – raz zjada, raz nie. Ale konsekwentnie serwujemy mu to samo, co nam, czasem w złagodzonej wersji. Ostatnio pokochał papaję :)

  2. Przyjedziesz mi robic takie salatki??? chociaz wydaje mi sie ze to nie moje polaczenia smakowe – sama bym takich nie wymyslila- to z pewnoscia wszystkich bym sprobowala tak smakowicie wygladaja omomomon.
    I, o ironio, czytajac ta notke wcinalam kanapki… Ale robione prses meza wiec 3x razy smaczniejsze noz robi sie je samemu…

  3. Natalia K says:

    Miałam właśnie iść do kuchni i zrobić sobie kanapki… A teraz idę do kuchni zrobić sobie sałatkę! O! Dziękuję Ruby za nieskończone inspiracje kulinarne! Naprawdę zjadłabym z chęcią każde danie, które opisujesz na blogu! Pozdrawiam.

  4. tynka says:

    eeee tam ;) a wiesz, że ja nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam kanapkę? ;p
    figowej sałatki miłości do tej pory jeszcze nie wypróbowaliśmy z mężusiem, nad czym oboje ubolewamy ;)
    ale trudno na naszym “zad…iu” znaleźć figi świeże…( o suszone trudno a co dopiero świeże ;) )
    podoba mi się BARDZOOOOOO pomysł na omlet z orzechami i serem pleśniowym :) o sałatce nie wspomnę ;) no te wszystkie bajery z awokado…mniam!
    Jak zawsze do wypróbowania :)
    I podobnież jak Twoje jogurtowe, wsiowe ciacho się przyjęło i pieczone pomidory tak samo myślę, że kolejnym hitem u nas będzie omlet, a’la humus no i sałatka z awokado i ziarnami ;) …a gdy tylko dorwę figi…to Ci napiszę w mailu że WRESZCIE zrobiłam hahahah
    pozdrawiam!

  5. Kinga says:

    Mniam!

    Omijałam te kulinarne wpisy i słusznie! :-) Zgłodniałam! Apetycznie to wszystko wygląda.. mniam mniam mniam… jak tylko wrócę do domu…. ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.