Kulinaria Ruby, Słodko

Beza. Przyjęcie! Góra słodkości!

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białek jest sześć i żółtek – ma się rozumieć – również sześć. A cały problem polega na tym, by wykorzystać je wszystkie.. i zrobić dużo słodkości. Moi drodzy, dziś pobawimy się z zapobiegliwą gospodynię co to ucztę przygotuje dla oka i dla żołądka, a jednocześnie pedantycznie zużyje wszystkie składniki.

Zacznijmy od najważniejszej sprawy – od bezy. Musicie wiedzieć, że przez długi czas beza była moim motywem przewodnim jeśli chodzi o słodycze. Miałam nieustanną chęć na bezę, w sklepie widziałam bezy, w kawiarni bezy, w internecie bezy, potrafiłam nawet wyrwać się z zakupów spożywczych na szybką bezę w pobliskim Chopinie. Sama! Pochłaniając tort ukradkiem przy stoliku, ze smartfonem w ręce, że niby pracuję albo coś czytam. Równie dobrze mogłabym jeść ten tort do lustra!

Postanowiłam zmierzyć się z nałogiem i upiec bezę samodzielnie. Faktycznie – po pokonaniu w ramach terapii czterech tortów bezowych (dwóch dużych i dwóch małych) bezowa jazda całkowicie mi przeszła. Mogę zjeść, ale nie muszę – mam ten „dosyt”:).

1. TORT BEZOWY DACQUOISE Z MASCARPONE, KAJMAKIEM, DAKTYLAMI I ORZECHAMI  (sorry, ale musiałam to napisać z caps lockiem:)
Ten przepis jest idealny – beza wychodzi sucha na zewnątrz i piankowa w środku. Jeśli zrobicie wszystko dokładnie tak, jak w instrukcji to nie ma szans by beza nie wyszła! Ważne są zwłaszcza białka w temperaturze pokojowej. Warto przygotować spody dzień przed planowanym podaniem, wtedy zostaje nam tylko zrobienie kremu i już możemy wcinać pyszny tort. Do mojego dodałam nieco więcej orzechów i daktyli, ozdobiłam go winogronami – zresztą świetnie smakuje w ich towarzystwie. W lecie możemy zrezygnować z kajmaku, bakalii i brązowego cukru i zrobić  śnieżnobiałą bezę z letnimi owocami.
IMGP2142 IMGP21511 IMGP21471
 Składniki
Beza:
6 białek w temperaturze pokojowej
250 g drobnego cukru (1,5 szklanki)
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka białego octu winnego
szczypta soli
Krem:
250 g mascarpone
400 ml śmietany kremówki 30% (używam z Piątnicy)
1 łyżka cukru pudru
100 g masy karmelowej (krówkowej) z puszki
pół szklanki orzechów włoskich
10 daktyli
kakao i cukier puder – do posypania
Beza: nagrzewamy piekarnik do 180°C, na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa koła o średnicy 22-25 cm. Układamy papier na blasze do pieczenia – możemy upiec spody na jednej blaszce, a jeśli się nie zmieszczą to wtedy pieczemy na dwóch poziomach, z termoobiegiem i obniżoną o 5 stopni temperaturą.
Do misy miksera wrzucamy białka, ubijamy je ze szczyptą soli, dodajemy octu. Ciągle ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru, aż do wykończenia. Białka powinny być sztywne i błyszczące. Dzielimy je na dwie części i rozsmarowujemy na papierze tak, aby pokrywały się z narysowanymi kołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130-140°C. Pieczemy 90 minut. Beza powinna być wtedy chrupiąca zewnątrz i ciągnąca w środku. Delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy blaty na kilka godzin do wystygnięcia w piekarniku.
Krem: orzechy i daktyle siekamy na drobniejsze części. Do jednej miski wkładamy mascarpone z masą karmelową i mieszamy łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie łączymy łyżką (śmietanę dodając do serka). Na koniec wsypujemy posiekane bakalie. Krem chowamy do lodówki. Gdy blaty będą gotowe, na jednym krążku bezy rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao i dekorujemy bakaliami. Tort bezowy Dacquoise schładzamy i przechowujemy w lodówce.

Po pierwszych sukcesach postanowiłam upiec ten tort na moje urodziny. Po raz kolejny udał się znakomicie i tak też smakował. W torciku bezowym najfajniejsze jest to, że wymaga dużo mniej pracy niż zwykły tort, a wygląda bardzo elegancko i niebanalnie. I smakuje.. smakuje naprawdę bardzo zacnie.

IMGP2301 IMGP2334 IMGP23031

2. KAJMAKOWE WAFLE

Składniki: wafle, masa kajmakowa

Robiąc tort bezowy dodajemy do masy mascarpone dość dużo kajmaku, ale i tak zostanie nam około pół puszki – to idealna ilość, by przełożyć nią 2-3 płaty waflowe, a potem pociąć całość na zgrabne wafelki, które smakują o niebo lepiej od jakichkolwiek kupnych. Cała praca zajmuje dobre pięć minut. Wraz z degustacją :)

3. EKLERKI Z KREMEM WANILIOWYM

Składniki:
Krem – 1 l mleka, 125 g cukru, 25 g cukru z prawdziwą wanilią, 6 żółtek, 100 g mąki pszennej,
Eklerki – płat ciasta francuskiego, roztrzepane jajko.

Podczas robienia bezy zostało nam aż 6 żółtek – akurat tyle potrzeba, by zrobić pyszny crème patissière do eklerek. Przypadek? No to działamy: w rondelku na średnim ogniu podgrzewamy mleko. Za pomocą miksera ubijamy cukier, cukier waniliowy oraz żółtka, aż powstanie blada, kremowa masa. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do żółtek dodajemy połowę ciepłego mleka i mieszamy, po czym przelewamy krem do rondelka z mlekiem i powoli doprowadzamy do wrzenia stale mieszając. Zdejmujemy z ognia gdy zgęstnieje. Na wierzchu można położyć kawałek masła, by nie powstał gruby kożuch – tak zostawiamy do ostygnięcia.

Do tego potrzebujemy jeszcze eklerki – nic prostszego – wystarczy przeciąć płat ciasta francuskiego na pół, a potem pociąć dalej na równe prostokąty, których nie rozdzielamy, tylko pieczemy w ścisku i tłoku – dzięki temu rosną wysoko w górę. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem, a potem pieczemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy się upieką i ostygną możemy przepołowić każdą z naszych eklerek, by miała spód i pokrywkę. Do środka pakujemy pyszny krem.

IMGP23591 IMGP23611No i tak jak obiecałam na początku – wykorzystaliśmy składniki i możemy się teraz zastanawiać, czy zjeść jeszcze kawałek tortu bezowego, czy może eklerkę, a może wafelka z kajmakiem? Zostawmy na chwilę te trudne życiowe dylematy – chciałabym wrócić jeszcze na chwilę do bezy. Praktyczna uwaga – tort bezowy ma dość krótką żywotność, więc jeśli nie pieczecie na duże przyjęcie, tylko tak sobie do kawki, to lepiej z tej samej ilości składników zrobić cztery mniejsze spody. Spodów nie musimy wykorzystać od razu, nie musimy całej wielkiej bezy kremem przekładać, bo mamy na to kilka dni. Po sukcesie z dużymi tortami popełniłam właśnie takie dwa małe torciki, w tym poniższy autorski tort bezowo wiśniowy. Krem jest podobny jak w Dacquoise, lecz z mniejszą ilością kajmaku. Na wierzchu sos z wiśni mrożonych, duszonych w rondelku z odrobiną miodu, aż do wyparowania płynu.

IMGP2393 IMGP23971 IMGP2407 IMGP24081 IMGP2405

A potem Nigella zainspirowała mnie swoją Pavlovą. Ten deser to nic innego jak beza, na którą kładziemy bitą śmietanę i owoce. Z braku świeżych owoców bitą śmietanę polałam kajmakiem i posypałam wiórkami czekolady. Owszem, słodkie. Ale nikt z tego powodu nie narzekał. Chociaż muszę przyznać, że odkąd osiągnęłam bezowe spełnienie, czy też bezową nirwanę to czuję się znacznie lepiej. Polecam moją terapię – wystarczy zrobić wszystkie słodkości wymienione w tym poście w czasie dwóch tygodni i Wam też będzie łatwiej, a na widok bezy pozostaniecie cool niczym Vanilla Ice :).

IMGP24641 IMGP2466
poprzedni wpis następny wpis

Przeczytaj koniecznie

19 komentarzy

  • Reply tynka 27/10/2014 at 06:13

    nie wiem po co tak z rana zajrzałam do Ciebie ;)
    hehe, no dobra…wirtualna dawka cukru we krwi już (i to jak pięknie wszystko zrobione!!) to można do pracy
    Pozdrawiam i wszystkiego DOBREGO na te urodzinki co były, żeby każda chwila była dla Ciebie wyjątkowym czasem :)
    Pa :)

  • Reply Mordoklejka Ewelina 27/10/2014 at 07:47

    A ja dopiero przed śniadaniem… pyszności.

  • Reply mama silesia 27/10/2014 at 08:31

    Nie przepadam za bezą, ale przyznam że wygląda fantastycznie, za to eklerki mogłabym jeść na kilogramy :)

    • Reply Ruby Soho 27/10/2014 at 21:19

      Też nie przepadałam przez długie lata, twierdząc że to słodki zalep o smaku cukru. Do czasu urodzin kuzynki, na których rozpływający się w ustach tort bezowy zrobił totalne zamieszanie w mojej głowie. I od tej pory lowam torty bezowe. Chociaż po terapii już nie muszę ich spożywać aż tak regularnie :)

  • Reply Mariola Majka 27/10/2014 at 09:50

    Bezę uwielbiamy, a z żółtek, które zostają – meniu robi tiramisu ♡♡♡

    Pyszne zdjęcia!

  • Reply SzareLove 27/10/2014 at 14:49

    Oooo ludzie :) a mój piekarnik ist kaputt :((((
    chyba zaraz język połknę, pakuję małego i jadę do galerii – tam najbliżej bezę kupię…

  • Reply Aleksandra B 27/10/2014 at 18:55

    Nie no muszę upiec bezę :)

  • Reply Instytut Doświadczeń 27/10/2014 at 22:53

    Eh, no i po co ta cała dieta mi była – się pytam? ;) I tak przy okazji Wszystkiego Najlepszego Ruby :)

  • Reply Gizanka 28/10/2014 at 08:26

    Takie pyszności pokazujesz a ja dopiero przed śniadaniem :) Uwielbiam bezy ponad wszystko! :)

  • Reply Hubisiowa mama 29/10/2014 at 07:04

    Dla mnie każdy, kto potrafi zrobić dobrą bezę jest mistrzem świata :-)! Cudowne bezy robi tez Nina z Nina się nie nudzi! Pozdrawiam cieplutko

    • Reply Ruby Soho 29/10/2014 at 08:29

      Asiu, szkoda że jesteś tak daleko, bo zaprosiłabym na bezę!! A co do umiejętności to wystarczy postępować dokładnie według przepisu z Poezji Smaku i beza wychodzi perfekcyjna!
      Spróbuj, polecam :)

  • Reply Lena Grabek 29/10/2014 at 09:51

    Zdjęcia genialne, aż zachciało mi się czegoś słodkiego ;) Najbardziej urzekła mnie ogromna beza i czekoladki;) Jakbyś dla swojego dziecka potrzebowała jakiś produktów ruchowych to zapraszam Cię do mnie na Asport-Junior.pl :)

  • Reply Martyna Świerczyńska 29/10/2014 at 11:10

    od samego patrzenia przytyłam ze 2 kg:)

  • Reply Jessi 29/10/2014 at 16:34

    Uwielbiam bezy! Tak pysznie wyglądają że chyba i ja się skuszę spróbować zrobić :)

  • Reply Moniq Ch 07/11/2014 at 20:02

    Hej,
    powiedz mi czy może zamiast octu winnego być cytryna ? i zamiast cukru trzcinowego, normalny cukier ?
    pozdrawiam

    • Reply Ruby Soho 07/11/2014 at 22:54

      Może być cytryna! Też o to pytałam autorkę przepisu. Z cukrem też będzie okej, za pierwszym razem zrobiłam z mieszanki – trzcinowy plus normalny, jak w przepisie. Za drugim razem chciałam uzyskać efekt śnieżnobiałej bezy i zrobiłam tylko z białego cukru. Daje radę :) Powodzenia!!

    Napisz, co o tym sądzisz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.