Strona główna » Desery bez pieczenia, idealne na lato!

Desery bez pieczenia, idealne na lato!

Środek lata. W mieszkaniu temperatury subsaharyjskie, wentylator mozolnie próbuje przecinać gorące powietrze, ale wychodzi mu to niezbyt przekonująco. Z domu wyjść się nie da, bo nawet cień ucieka przed słońcem, ciężko znaleźć miejsce, w którym zaznamy choć trochę wytchnienia.

Nazwijcie to problemami pierwszego świata, ale w taką pogodę odechciewa mi się piec ciasta. Rozgrzewać piekarnik, podkręcać i tak wyśrubowaną temperaturę domową, noo nie! Absolutnie! Co wtedy  robić, jak żyć?

Wiadomo, że najlepsze rozwiązania są najprostsze, więc ratujemy się spożywaniem sezonowych, pysznych owoców, od których czerwienieją buzie, a soki spływają aż po łokcie. Robimy też koktajle na bazie owoców, galaretki.. no ale co jakiś czas (no dobra: co drugi, co trzeci dzień) i tak pojawia się chęć na grubszy kaliber. Słodki. Do kawy pasujący. Ostatnio dość często robię w takich sytuacjach bardzo prosty deser, który nie wymaga pieczenia, a jedynie schłodzenia w lodówce. Dziś przedstawię Wam dwie jego wersje.

IMGP3987 IMGP3992

Tarta z letnimi owocami

Wybierz z jakim spodem zrobisz tartę.

Spód herbatnikowy: 200 g herbatników (z ząbkiem) Petit Beurre, 50 g masła roztopionego w rondelku, 2-3 łyżki kakao (opcjonalnie).

Spód daktylowo-migdałowy (bez glutenu): 100g mielonych migdałów/mąki orzechowej, 50g roztopionego masła, 2 garście daktyli (namoczonych we wrzątku, odsączonych), 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 2-3 łyżki kakao (opcjonalnie).

Krem: 1 opakowanie (250 g) mascarpone, 400 g śmietanki 30 %, 4 łyżki cukru pudru (lub więcej – zależy od upodobań), 1 łyżka cukru z wanilią, 1 śmietan -fix (opcjonalnie)

Świeże owoce: jagody, truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie.

IMGP3995 IMGP3998

Wykonanie:

Tortownicę lub okrągłą formę na tarty (średnica około 24 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

W malakserze przygotowujemy spód: rozdrabniamy ciasteczka, wlewamy roztopione masło i miksujemy razem.

Jeśli wybraliśmy spód bezglutenowy to miksujemy wszystkie składniki.

Spód ma mieć konsystencję wilgotnego piasku, jeśli jest za suchy możemy dodać więcej masła lub 2-4 łyżki przegotowanej wody (wszystko zależy od tego, ile płynu wchłoną ciasteczka). Jeśli chcemy uzyskać czekoladowy spód, dodajemy kakao i miksujemy ponownie. Spód wykładamy na formę/tortownicę i dokładnie uklepujemy, najlepiej dłońmi. Jeśli zbytnio się kruszy i nie jest spójny, to znaczy, że użyliśmy za mało masła/wody.

Sam spód możemy przygotować dzień przed podaniem i trzymać w lodówce.

Robimy krem: w mikserze ubijamy zimną śmietankę z cukrem, cukrem z wanilią i śmietan-fixem. Następnie dodajemy mascarpone. Stopniowo, po łyżce i za każdym razem mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec próbujemy, czy krem jest odpowiednio słodki.

Krem wykładamy na przygotowany wcześniej spód, a na wierzchu układamy świeże owoce. Schładzamy w lodówce przez około 2 godziny.

IMGP4003 IMGP4012

Wersja Banoffee Pie

Składniki są te same – trzeba odjąć świeże owoce, a dodać dwa banany i pół puszki masy krówkowej.

Robimy spód (jak wyżej) i wykładamy go na formę do tarty, puszkę z masą krówkową otwieramy, wstawiamy do rondla z zagotowaną wodą i czekamy aż się trochę podgrzeje, mieszamy, aż się nieco rozpuści. Rozprowadzamy masę na spodzie z ciasteczek, a następnie układamy plasterki bananów. Możemy je skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. 

Robimy krem z mascarpone – dokładnie jak w powyższym przepisie, chociaż możemy rozważyć dodanie mniej cukru. Banoffee i tak będzie bardzo słodkie. Wierzch posypujemy kakao i schładzamy około 2 godziny w lodówce.
IMGP4173 IMGP4175 IMGP4176

Jeśli nie jesteście fanami używania „gotowców” polecam Wam spód z migdałów i daktyli. Tarta wychodzi równie pyszna, a jest przy tym o wiele zdrowsza.

I już, ciasto zrobione, można czekać na przybycie gości, lub zacząć mielić kawę. Tak mało pracy, a efekt za każdym razem cudowny. Ciekawe, czy Wam też zasmakuje.

IMGP4013 IMGP4017 IMGP4009 IMGP4179 IMGP4184 IMGP4187 IMGP4020 IMGP4027 IMGP4030

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie w górnym menu, w zakładce „Kulinaria”.

1

16 comments

  1. Sylwia says:

    Jakie piekne, ukwiecone zdjęcia :) Zachęciłaś mnie, zrobię. Tylko na spodzie z dodatkiem migdałów albo z owsianych ciastek. Albo z karmelizowanymi morelami. Wdzięczny przepis, daje dużo możliwości kombinacji.

    • Agata / Ruby Times says:

      No właśnie, można kombinować. Owsiane ciastka będą super, ale proporcje masła mogą się zmienić.Możliwe, że więcej wchłoną.

  2. kermowka says:

    muszę koniecznie wypróbować wersję letnią! Kiedy ma się 37 metrowe mieszkanie ze ślepą kuchnią, to każdy przepis, dzięki któremu nie trzeba rozgrzewać piekarnika i podnosić i tak nieludzko wysokiej temperatury w domu jest na wagę złota :-)
    Ale wypróbowałam wczoraj mega szybkie mini serniczki z Kwestii Smaku http://www.kwestiasmaku.com/przepis/mini-serniczki i polecam:-) – piekarnik trzeba rozgrzać tylko na 15 minut, a składniki wymieszać po prostu łyżką! Chociaż następnym razem chyba pokombinuję ze spodem – jednak ciasteczka Oreo są trochę za bardzo chemiczne :P
    Pozdrawiam!

  3. Ha, a ja nigdy nie wpadłam na to, żeby spod tarty zrobić z kruchych ciasteczek! Cudownie!
    Poza tym robie podobne tarty, czasem spod smaruję jeszcze Nutellą, albo, gdy chodakowska patrzy, roztopioną czarna czekolada. I nie dodaje żadnych śmietan fixow, krem smietana+mascarpone daje radę bez tego. Pozdrawiam!

    • Agata / Ruby Times says:

      Noo, ja wiem, ten fix, to głównie dlatego, by śmietana wodą nie podeszła. Ale bez tego też się da :)
      „gdy Chodakowska patrzy” LOL :)

    • Kinga M. says:

      A gdy Chodakowska nie patrzy blendujesz paczkę sucharów Mamutów, dodajesz do nich duży słoik Nutelli, mieszasz razem, żeby była dobra, zbita konsystencja, wkładasz do blachy i wstawiasz do lodówki. W między czasie miksujesz śmietanę kremówkę lub śmietanę kremówkę z mascarpone i galaretką rozpuszczoną w szklance wody, oczywiście ostudzoną. Gotową masę rozsmarowujesz na spodzie z Nutellą. Wkładasz do lodówki. Rozpuszczasz 2 galaretki i gdy będą się nadawały pod kątem gęstości zastygnięcia – wlewasz na bitą śmietanę. Można na śmietanę z mascarpone dodać owoce jakie się chce. W zimie zawsze daję wiśnie z likieru :D

      Bomba kaloryczna jak nie wiem co. Ale smakuje dobrze. Placek ten to Mamut :D Na cześć sucharów, z których jest zrobiony (wolę tak myśleć, niż że po zjedzeniu zamieniam się w tytułowego Mamuta :D )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.